Tohle fórum je určeno všem, kteří mají společný zájem jako my - zájem o přírodu, stopování a pozorování volně žijících živočichů. Ať se Vám tu líbí a budete-li chtít, zapojte se i Vy! Zdraví, Mirek & Rosťa
This board is for everyone who has the same interest as we do - an interest in nature, tracking and observing wildlife. We hope you enjoy it and if you want to join, you're welcome! Regards, Mirek & Rosťa
This board is for everyone who has the same interest as we do - an interest in nature, tracking and observing wildlife. We hope you enjoy it and if you want to join, you're welcome! Regards, Mirek & Rosťa
Bobr (castor fiber) / European beaver
Pravidla fóra
Prostor pro fotografie a další informace o stopování zvířat a pobytových znacích jednotlivých druhů zvěře (zvířecí stopy, stopní dráhy, specifické chování, trus).
(Forum je veřejné, proto nepišme nic, co by mohlo případně uškodit - lokality, neobvyklé chráněné druhy apod. Limit pro velikost nahraných fotek je 1 MB.)
Information about animal tracking and signs of specific animal species (animal tracks, trails, specific behavior, scat).
(This is a public board, please do not mention any potentially harmful information - locations, unusual protected species, etc. The limit for the size of uploaded photos is 1 MB.)
Prostor pro fotografie a další informace o stopování zvířat a pobytových znacích jednotlivých druhů zvěře (zvířecí stopy, stopní dráhy, specifické chování, trus).
(Forum je veřejné, proto nepišme nic, co by mohlo případně uškodit - lokality, neobvyklé chráněné druhy apod. Limit pro velikost nahraných fotek je 1 MB.)
Information about animal tracking and signs of specific animal species (animal tracks, trails, specific behavior, scat).
(This is a public board, please do not mention any potentially harmful information - locations, unusual protected species, etc. The limit for the size of uploaded photos is 1 MB.)
Re: Bobr
A ještě jeden bobří polohrad (několik metrů nalevo za hranou záběru je bobří hráz, dále je možné si povšimnout skluzavky vlevo od hradu):
Detail, na první pohled vypadá jako kupa klestí (na většině je však patrný okus způsobený bobrem):
Detail, na první pohled vypadá jako kupa klestí (na většině je však patrný okus způsobený bobrem):
Re: Bobr
Do galerie jsem přihodil asi osmiminutový roztřesený rychlo-sestřih plovoucího bobra ve vodě. Nejde o "akční" nebo zvláště líbivé video, ale spíše o rozvláčnější dokumentačku toho, jak se bobr ve vodě chová. Povšimněte si vodní hladiny. Vykukující hlavu, či zvíře ukryté za porostem může člověk přehlédnout - zvlnění hladiny je tak v některých případech lepším ukazatelem bobří přítomnosti.
Bobří zrcátka
Bobří zrcátka - docela mě zaujal Tvůj nápad, že by to byla pomůcka pro značení cest. Rosťo, máš to nějak odpozorované?
Re: Bobří zrcátka
Dneska jsem proplazil asi několik set metrů bobřích stezek a sem si skoro jistej že to používaj. Některé úseky vypadají z bobřího pohledu jako by měli svodidla s odrazkama. Zrcátka na stromech u výlezu z vody(směrem na vodu/od vody) když plave ve tmě a vidí jen tmavé břehy musí být dobře vidět. A při nebezpečí na souši, zase okamžitě vidí zrcátko u nejbližšího vkluzu do vody.
Re: Bobří zrcátka
No... díky terénnímu pozorování dává smysl, zkusím se na to taky zaměřit. Někde jsem to myslím i četl, že to používá na značení (ale z kontextu jsem to pochopil spíše jako značení teritoria - no, možná jen mé nepochopení při čtení).Rosťa píše: ↑13 pro 2017 19:25Dneska jsem proplazil asi několik set metrů bobřích stezek a sem si skoro jistej že to používaj. Některé úseky vypadají z bobřího pohledu jako by měli svodidla s odrazkama. Zrcátka na stromech u výlezu z vody(směrem na vodu/od vody) když plave ve tmě a vidí jen tmavé břehy musí být dobře vidět. A při nebezpečí na souši, zase okamžitě vidí zrcátko u nejbližšího vkluzu do vody.