Databáze pobytových znaků zvěře a prostor pro sdílení informací a zkušeností | Animal tracks & signs database and platform for sharing information and experiences
Tohle fórum je určeno všem, kteří mají společný zájem jako my - zájem o přírodu, stopování a pozorování volně žijících živočichů. Ať se Vám tu líbí a budete-li chtít, zapojte se i Vy! Zdraví, Mirek & Rosťa This board is for everyone who has the same interest as we do - an interest in nature, tracking and observing wildlife. We hope you enjoy it and if you want to join, you're welcome! Regards, Mirek & Rosťa
Už jsem na "stopovací tyčku" ve videích taky narazil, ale všechna byla s ohledem na složitost tohoto předmětu tak dlouhá, že jsem to sem nechtěl dávat tohle je rozumnější, dík za odkazy. Návod na "výrobu" tyče s gumičkou je sice možná až příliš detailní ale co už, zkusil jsem videa každopádně rovnou v rychlosti celá přeložit:
Zkoušel jsem to v praxi minulý víkend při dohledávání zasněžených stop rysáka u té skalky. S trekovou hůlkou, kde jsem si délku půl-kroku naměřil palcem. Ale opravdu to fungovalo a člověk se díky tomu lépe soustředí na detaily.
Zatim taky používám trekovou hůlku a metr. Zrovna na toho rysa když projde přes hodně široký krmeliště a po něm tam lítaj celou noc prasata tak moc stop nezůstane, a je dobrý odměřit kde má být další stopa a najít občas alespoň prst, nebo sedýlko. Tak jsem ho vždycky vyved nejrychleji.
Ta hůl my příjde dobrá u člověka, nemusím si pomatovat rozměry.
Na trénování udržení stejnýho zvířete jsou fakt dobrý krmeliště, přijdu na něj po stopě prasete, naštuduju tu jeho stopu, změřím co nejvíc částí a pak si mě provede zkrz tu matlanici stovek dalších prasat.
Díky za nasdílení! Slyšel jsem o tom, ale ten článek s detaily na druhém odkaze je mazec. Uf, bude co číst
Mimochodem myslím, že o zapojení do tohoto programu mluvil i Martin Tomáš a uvažovala o tom co vím aj Duha. Nemám ale info, že by to u nás někdo rozjel prakticky, u Duhy byl tuším problém v rozpoznání fotek rysů ze sněhu. Safra ale jestli snímají fotky polárních medvědů... ti asi na trávníku neběhaj...
Fotografuje se vždy jen otisk levé přední tlapy a fotky se následně do programu zadávají ručně (ve videu je ukázáno jak v čase 2:55 a dál) - součástí je ruční srovnání fotky a výběr (ruční naklikání) 25 hlavních rozlišovacích znaků. Úspěšnost rozpoznání jedince je prý stabilně vyšší než 90%, v rámci praktického pokusu měli z 5886 analyzovaných otisků úspěšnost 99% (46 chybných určení).
No tedy, to vypadá zajímavě. Musím si to celé pořádně pročíst, ještě jednou dík!